Ερώτηση προς την Κομισιόν απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στα αιτήματα που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορούν ξεκάθαρα ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικείται από την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι η Τουρκία προέβη σε μία νέα προκλητική ενέργεια έναντι της Ελλάδος,προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Με βάση τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν, παράλληλα με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) έκανε επτά αιτήματα προς την τουρκική γενική διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε μία θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από την Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φθάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης»,

Ενώ με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και προτίθεται να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή αυτή που βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», συνέχισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τόνισε: «Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς όχι μόνο δεν μπορεί να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά δεν παράγει και έννομο αποτέλεσμα».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Κομισιόν αν είναι σε γνώση της η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί καθώς θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

The post Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη προς Κομισιόν για τη νέα τουρκική πρόκληση appeared first on Times News.