Αυξάνεται δραματικά ητραγική λίστατων νεκρών απότις φωτιές στη Χαβάη. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 55 νεκρούς και άλλοι δεκάδες έχουν υποστεί εγκαύματα. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων, καθώς εκφράζονται φόβοι ακόμα και για εκατοντάδες.

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο, που δείχνει ανθρώπους να πηδούν στον ωκεανό ώστε να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Οι φονικές πυρκαγιές έχουν μετατρέψει την Λαχάινα σε αποκαΐδια. Το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη και βρίσκονται προσωρινά σε καταφύγια. Ωστόσο, κάποιοι καταγγέλουν ότι δεν έλαβαν εντολές εκκένωσης και τα ερωτήματα αυξάνονται σχετικά με το αν οι αρχές είχαν ενεργήσει με αρκετή ταχύτητα.

Οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες. Oι κατεστραμμένες γραμμές επικοινωνίας δυσκολεύουν τον εντοπισμό των ανθρώπων. Ο κυβερνήτης κάνει λόγο για την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης. «Αυτό που είδαμε είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους πληγέντες και την ανοικοδόμησης του νησιού. «Μόλις εγκρίναμε ένα πακέτο φυσικής καταστροφής για τη Χαβάη, το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια», δήλωσε.

Δεκάδες είναι οι άνθρωποι που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα από τις πυρκαγιές που αιφνιδίασαν το νησί με τους 160.000 κατοίκους, που όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν αναμενόμενες.

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν όλοι, είναι ότι η Χαβάη πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία για την εποχή και ο κίνδυνος για τεράστια πυρκαγιά ήταν μεγαλύτερος από ότι στην Καλιφόρνια αυτόν τον μήνα» τόνισε ο αναλυτής Κρεγκ Κλέμεντς.

Οι άνεμοι πλέον έχουν κοπάσει. Η ξηρασία αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Όμως, θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναγίνει η Χαβάη το θέρετρο που ήταν.

Επιμέλεια: Φοίβη Πετροπούλου

Αίθουσα: Σόνια Φίλη

Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews