Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996.

Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Στόχος του εορτασμού είναι, να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, 21 Νοεμβρίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΡΙΜΕΪΚ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

(video)

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ», της Ρένας Θεολογίδου, με θέμα την ιστορία της τηλεόρασης, παρουσιάζει μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της. Η αφήγηση ξεκινά από τις πρώτες πειραματικές εκπομπές στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και συνεχίζει με την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1936 στο Βερολίνο. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης, όπως στη θέσπιση λειτουργίας το 1951 των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) και στις μεταδόσεις από τον πρώτο πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη το 1960, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης. Ακολουθεί η περιγραφή της επίσημης έναρξης εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης το 1966, και της τηλεοπτικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη λογοκρισία της εποχής αλλά και στους πρώτους τηλεοπτικούς σταρ που καθιερώθηκαν την περίοδο αυτή, ενώ η αφήγηση επεκτείνεται και στην πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης. Ο πρώτος εκφωνητής της ελληνικής τηλεόρασης, Άλκης Στέας και οι δημοσιογράφοι Τέρενς Κουίκ και Ντένης Αντύπας καταθέτουν τις μνήμες τους από τις πρώτες μέρες της τηλεόρασης μέχρι και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται  αποσπάσματα από τις πειραματικές εκπομπές το 1930, την πρώτη παρουσίαση του νέου προϊόντος της οικιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, απόσπασμα από συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Άλκη Στέα, το 1969, και του Φρέντυ Γερμανού στον Νίκο Μαστοράκη, καθώς και αποσπάσματα από τηλεοπτικές σειρές της εποχής, όπως «Η γειτονιά μας», «Μεθοριακός σταθμός» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Κείμενα – Επιμέλεια – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Δημοσιογραφική Έρευνα: ΣΟΦΙΑ ΔΡΟΣΟΥ

Έτος παραγωγής: 2006

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews