Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με ψήφισμά της τον Δεκέμβριο του 1996. Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας την τηλεόραση ως σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και επηρεασμού της κοινής γνώμης και το ρόλο της στην εστίαση σε ζητήματα σημαντικά που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο αντίκτυπος και η παρουσία του μέσου δεν μπορούν να αμφισβητηθούν μιας και σήμερα ο αριθμός των τηλεοράσεων σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνει αν και έχουν αλλάξει οι παραδοσιακές μορφές μετάδοσης περιεχομένου.

Με αφορμή την Ημέρα Τηλεόρασης το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο για την ιστορία της τεχνολογίας της τηλεόρασης, καθώς και για τον ρόλο της στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών, την εκπομπή της πρώτης απευθείας ζωντανής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, που μεταδόθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1990. Θέμα της ήταν η αμφίδρομη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση ΕΡΤ και ΡΙΚ που είχε τότε μόλις εγκαινιαστεί και υπήρξε αποτέλεσμα υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι κάτοικοι της περιοχής της Λευκωσίας και της Λεμεσού παρακολουθούσαν πλέον το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και το αθηναϊκό κοινό το πρόγραμμα του ΡΙΚ στο κανάλι 39 από τον Υμηττό ή στο κανάλι 56 από την Πάρνηθα. Σύντομα το πρόγραμμα του ΡΙΚ θα μπορούσαν να το παρακολουθούν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και οι πόλεις που παρακολουθούσαν προγράμματα μέσω δορυφόρου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

(video)


Εκπομπή της πρώτης ζωντανής τηλεοπτικής σύνδεσης ΕΤ-1 – ΡΙΚ, η οποία μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο. Θέμα της εκπομπής η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου που είχε εγκαινιαστεί μόλις μια εβδομάδα πριν. Η καθιέρωση της απευθείας τηλεοπτικής επαφής των δύο χωρών χαιρετίστηκε εκατέρωθεν ως γεγονός μεγάλης πολιτικής και εθνικής σημασίας ως επιπλέον απόδειξη της αλληλεγγύης και της αδιάλειπτης συμπαράστασης της Ελλάδας προς τη Μεγαλόνησο.

Την εκπομπή παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, εκ μέρους της ΕΡΤ και ο Παύλος Παύλου από το στούντιο του ΡΙΚ. Οι δύο γενικοί διευθυντές, Ροδόλφος Μορώνης της ΕΤ-1 και Δημήτρης Κυπριανού του ΡΙΚ μιλούν για τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος και τη μελλοντική του προοπτική. Προβάλλεται, επίσης, έρευνα της κυπριακής κοινής γνώμης από την περιοχή της Λευκωσίας για την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΤ-1, την οποία και σχολιάζουν. Το πρόγραμμα θα εκπέμπει μέσω δορυφόρου, κωδικοποιημένο, προς αποφυγής πειρατείας. Παρουσιάζεται στη συνέχεια δείγμα των προγραμμάτων που θα μεταδίδονται από τα δύο κανάλια καθημερινά.

Στην εκπομπή φιλοξενούνται προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο ενώ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος τονίζεται η σημασία της απευθείας τηλεοπτικής επαφής Αθήνας-Λευκωσίας για την ενδυνάμωση της αδελφικής ενότητας του ελληνισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την πρώτη του επαφή με τον κυπριακό λαό το 1964 όταν έγραψε τον ύμνο στην Εθνοφρουρά. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης από το στούντιο του ΡΙΚ συνομιλεί με την Άννα Βίσση. Προβάλλονται πλάνα αρχείου του 1973 όπου η Άννα Βίσση τραγουδά μελοποιημένη ποίηση, το “Αγία Τηλλυρία”. Ο Σωτήρης Μουστάκας στέλνει μήνυμα στους Κυπρίους που τον παρακολουθούν. Καλεσμένοι επίσης, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος τον οποίο παρακολουθούμε σε μια μοναδική απαγγελία του ποιήματός του “Διαχρονική Αντίσταση”, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μάριος Τόκας που ερμηνεύει στο πιάνο του “Το πικρό ’64”. Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα τραγούδια “Χρυσοπράσινο Φύλλο” και “Η Δική μου Πατρίδα”.

Έτος παραγωγής: 1990

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος ΕΤ-1, Αιμιλία Ορφανίδου ΡΙΚ.

Διάρκεια: 01:13′

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews